lördag 14 januari 2017

Sköna lördag

Dagen började med massage, och en väldigt efterlängtad sådan! Hade bokat en morgontid för både mig och A till Kaustisen Jäsenkorjaus, supertrevlig personal och förmånligt. Bäst av allt, lördagsöppet. Väl uppmjukade blev det kaffe och fika väl tillbaka i Karleby, följs av mathandel.

Fyllde på kylen med massor av färska grönsaker och frukt, känns lika lyxigt och tillfredsställande varje vecka man får göra det. Liksom en hel värld av möjligheter finns att upptäckas! Brukar därför sikta på att göra storhandlandet på lördag, man har gott med tid att planera kommande veckas middagar, framförallt har jag all tid i välden att testa något nytt för lördagslunchen.

Idag blev det en salig blandning av grönsaker, kyckling och "kylskåpets specialiteter". Resultatet blev super! Är i det stora hela alltid nöjd med det jag kockar till vardags, men många gånger blir maten lite 'platt' i fråga om krydda. Nu och då när vi köper hem färska kryddor märker man den enorma skillnaden från att använda torkade kryddor. Så dagens lunch fick definitivt en uppsving av färsk timjan och persilja, pricken över i:et! Här följer receptet på Kycklingwok Deluxe med ugnsgrönsaker och raita, räcker 4-6 personer:

Wok:
600g kycklingstrimlor
1pkt bacon
1,5 morot, stora
1,5 gul lök, stora
2 vitlöksklyftor 
1 röd paprika
12 körsbärstomater
2dl kokta kikärter och vita bönor
Färsk persilja
Färsk timjan 
Parmesan
Olivolja
Salt
Citronsaft

Ugnsgrönsaker:
Broccoli
Blomkål
Olivolja
Lime & Pepper kryddmix (eller salt och citronpeppar)

Raita:
1dl turkisk youghurt
1/2 raita kryddmix

Sätt på ugnen, varmluft 175 grader. Skär broccolin och blomkålen i 1cm skivor enligt bästa förmåga, det är inte så noga. :) Tag en bakplåt, klä med papper. Sårid ut grönsakerna så att de inte ligger på varann. Ringla över olivolja, "släng omkring" grönsakerna något så att oljan fördelas. Strö krydda över grönsakerna innan de åker in i ugnen, där de får gottas under tiden du gör woken.

Klipp baconen i bitar, stek på medelhög värme. När klara, lyft över på en dagstidning medan du steker kycklingen och grönsakerna.
Stek kycklingen först. Tillsätt morot, paprika och lök (samtliga strimlade). Efter ett par minuter, riv i vitlöksklyftorna. Skär tomaterna i fyra, tillsätt. Låt allt sammans koka ihop 5-10min. Tillsätt därefter ärterna och bönorna, de hackade, färska kryddorna, citronsaft och salt efter smak. Tillsätt lite olivolja om du tycker blandningen verkar torr. Stäng av värmen men låt woken dra ytterligare 5-10min, rör om ett par gånger under den tiden.

Under tiden woken drar sig, blanda ihop raita-mixen och turkisk youghurt. Eventuellt kan du bita i små bitar gurka, men blir mer som en dipp om den hålls 'plain'. 

Tag ut grönsakerna ur ugnen, lägg upp alltsammans på fat, njut! :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar